De wijze waarop Jeannette Boiten in haar atelier werkzaam is, is onder te verdelen in verschillende werkvormen als klei en glazuur voorbereiden, draaien, handvormen, stoken en glazuren.
Haar werk laat zich het best omschrijven als een combinatie van ambacht en kunst. De klei wordt zowel gedraaid op een electrische draaischijf als met de hand bewerkt. De basisvorm bestaat veelal uit een functionele vorm, zoals een vaas of een kom. Veel aandacht wordt besteed aan de huid. Structuren in de natuur als de schors van een boom of de tekening in uitgedroogde grond stimuleren bij de afwerking van de buitenzijde.
De vrije vormen, zoals de Boomstronken, de Meerpalen, Kokkel en Scheermesjes, Kleur bekennen, de Bruine Bol, Vertel het maar, en de Trompetvaas, zijn tot stand gekomen door plakken, rollen en draaivormen met de hand te bewerken. Soms door één soort klei te gebruiken, en steeds vaker door meerdere soorten klei te benutten. Binnen deze vrije vormen zijn nu twee stromen te ontdekken: het meer figuratieve werk als de objecten.
Jeannette laat zich bij de vrije vormen inspireren door het proces wat in haar handen, op de draaischijf of op het werkblad plaatsvindt. Op deze manier ontstaan er steeds weer nieuwe ideeën en creaties. Daarbij werkt ze graag aan een thema, zoals het thema vergankelijkheid, waar de boomstronken uit zijn ontstaan. Vandaar dat u een diversiteit aan keramiek aantreft. Successen krijgen op de een of andere manier altijd een vervolg, een verder uitproberen, een nieuw idee eraan toevoegen, of een verbetering aanbrengen. Minder succesvolle creaties krijgen (soms tijdelijk, soms permanent) minder aandacht.
Het draaiwerk resulteert meestal in gebruiksgoed zonder dat het gebruikt hoeft te worden. Voorbeelden hiervan zijn de schalen Opgaande Zon, Schaal met groene vleug, Herfst, en Tulpen. Het gebruiksgoed, zie ook de Keulse Pot, of Oma’s Koekies, is eigenlijk te mooi om gebruikt te worden. Maar natuurlijk kunt u het ook gebruiken; het werk is oven- en vaatwas-bestendig.
Jeannette is in 2005 toegelaten tot de Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) (Dutch Ceramists Association). De Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) stelde zich ten doel om beeldende kunstenaars en vormgevers die beroepsmatig keramiek vervaardigen, verder aan te duiden als keramist, te verenigen. Dit ter behartiging van hun ideële en materiële belangen bij overheid, bedrijfsleven en publiek. De NVK trachtte dit te bereiken door samen te werken met personen, instellingen en organisaties, die realisering van het doel van de NVK mede konden bevorderen. Na veel en secuur overleg is in 2022 door de leden besloten om de NVK op te heffen. Jeannette heeft als lid geparticipeerd in deze besluitvorming, ze was bij voorbereidende regiovergadering in Gouda en bij de definitieve opheffingsvergadering in Utrecht aanwezig. Voorheen was de site http://www.nvk-keramiek.nl.